TERVEYSTARKASTUKSET
Terveystarkastus on hyvä tehdä vuosittain. Niillä ehkäistään sairauksien puhkeamista ja mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua hyvissä ajoin.
Terveystarkastus pentuiässä
Suosittelemme pentutarkastusta jo ennen sen luovutusta kasvattajalta omistajalle. Pentutarkastus on yleensä kasvattajan vastuulla. Jos sitä ei ole tehty, omistajan on hyvä tuoda pentu tarkastukseen.
Huom!
Eläinlääkäri antaa pennuille terveystodistuksen ja mikrosiru asennetaan tarvittaessa. Kaikkien kennelliittoon rekisteröitävien pentujen on oltava mikrosirutettu.
Ikääntyneen lemmikin terveystarkastukset
Mahdollisen sairauden diagnoosi ja sen hoitaminen parantaa lemmikin elämänlaatua ja pidentää sen elinikää.
Vanhemman eläimen tavallisia sairauksia ovat munuaisten vajaatoiminta, sydänviat, kasvaimet, hormonaaliset sairaudet ja nivelvaivat. Terveystarkastuksessa kysymme omistajalta eläimen vointia ja tutkimme lemmikin yleiskunnon. Verinäyte antaa hyvin lisätietoa lemmikin voinnista. Myös virtsanäyte tutkitaan.
Suosittelemme vanhenevan lemmikin terveystarkastuksia kaikille ns. seniori-iän saavuttaneille lemmikeille seuraavasti:
- Pienet koirat (alle 9kg) yli 9 vuotta
- Keskikokoiset koirat (9- 22kg) yli 9 vuotta
- Isot koirat (23- 40kg) yli 7,5 vuotta
- Jättirodut (yli 40kg) yli 6 vuotta
- Kissat yli 8 vuotta
KIRURGIA
Jokaiseen leikkaukseen valmistaudutaan huolella ja yksilöllisesti. Käytämme turvallisia anestesialaitteita ja seuraamme potilaan elintoimintoja.
Tavanomaisia leikkauksia ovat steriloinnit, kastroinnit, haavojen ompelut sekä kasvainten ja uudismuodostumien poistot.
Teemme myös vaativampia pehmytosakirurgisia leikkauksia, kuten mm. anaalirauhasten poisto, virtsakivi-,tyrä- ja suolistoleikkauksia, korvakäytävän avarruksia sekä luomien korjauksia (entropium-/ ektropium sekä cherry eye taskutus).
Lisäksi suoritamme nivelleikkauksia mm. polvi- ja kyynärpääleikkauksia. Luukirurgiset potilaat hoitaa erikoiseläinlääkäri.
Klinikalla on nyt myös aloitettu tähystysleikkaukset
Tähystysleikkauksen hyötynä on nopeampi toipuminen ja vähäisemmät kivut.
Tähystysleikkauksella voidaan esim. sterilisoida n. 10 kg ja siitä isompia narttukoiria, joiden kohtu on terve sekä operoida uroskoirien piilokiveksiä vatsaontelosta. Näin alkuun otamme toimenpiteeseen vain noin 10–30 kg koiria (koiran ylipaino voi rajoittaa mahdollisuutta tähystysleikkaukseen). Painohaarukka on kuitenkin viitteellinen, joten olethan yhteydessä klinikalle, jos olet kiinnostunut tähystysleikkauksesta.
Huom!
Lemmikin paasto alkaa n. 10 tuntia ennen leikkausta. Myös ilman vettä tulisi olla n. 2 tuntia. Koirien ulkoilu on tehtävä ennen leikkausta rakon ja suoliston tyhjentämiseksi. Toivomme myös, että tarvittaessa lemmikkinne pestäisiin ennen leikkaukseen saapumista.
ORTOPEDISET LEIKKAUKSET JA ONTUMATUTKIMUKSET
Ontuva tai raajojaan aristava lemmikki on syytä tuoda eläinlääkärin tutkittavaksi. Raajojen tunnustelulla ja nivelten taivuttelulla selviää paljon. Kipeä kohta voi olla myös turvoksissa.
Lievät ortopediset vaivat hoidetaan levolla, kipulääkityksellä, hieronnalla tai fysioterapialla. Myös akupunktiota voidaan käyttää ontuman hoitoon. Vakavammat muutokset vaativat leikkaushoidon.
Teemme mm. polven ristisiteen korjausleikkauksia, polvilumpion kirurgisia korjauksia, murtumakorjauksia, häntien, varpaiden jne. amputaatioita sekä kasvuhäiriöihin liittyviä leikkauksia.
Murtumista osa voidaan hoitaa lastoittamalla murtunut raaja. Vakavammat murtumat vaativat leikkaushoidon. Murtumien ja muutosten parantumista seurataan röntgentutkimuksilla. Tukisiteitä ja lastoja vaihdetaan 1-3 viikon välein.
Huom!
Leikkauksen jälkihoito tehdään kotona. Sopivia hoitoja ovat lihasten hieronta, nivelen taivuttelu, uinti ja kävely. Saatte mukaanne kotihoito-ohjeet.
Virallinen polvitarkastus
Tutkimushetkellä koiran on oltava vähintään vuoden vanha. Alle kolmevuotiaalle koiralle tehty tutkimus on voimassa kaksi vuotta lausuntopäivästä. Yli kolmevuotiaalle koiralle annettu lausunto on lopullinen.
SISÄTAUTIEN HOITO
Tutkiminen sisätautien varalta on syytä tehdä, jos lemmikillä epävallisia oireita kuten lisääntynyttä tai vähentynyttä syömistä, juomista, virtsaamista tai ulostamista. Lisäksi apaattisuus, kuume, oksentelu ja ripuli antavat aihetta tutkimukseeen.
Hyvän yleistutkimuksen lisäksi tarvitaan yleensä verinäyte ja lisäksi kuvantamista tarvittaessa röntgen- ja/tai ultraäänilaitteella.
Diagnoosin jälkeen lemmikille laaditaan hoitosuunnitelma. Usein tarvitaan lääkehoitoa ja/tai erityisruokavalio.
Huom!
Lemmikin tulee paastota 8 (väh. 6) tuntia ennen verikoetta. Aikaa varattaessa on myös hyvä kertoa milloin viimeksi se on saanut lääkettä.
LABORATORIOPALVELUT
Klinikalla on kattava IDEXX-in-house-laboratorio. Tutkimme verinäytteet 15-30 minuutissa.
IDEXX Procyte-solulaskijalla saadaan pieni verenkuva luotettavasti viisiportaisella diffillä ja IDEXX Catalyst-laitteella saadaan tarvittaessa laajat elinarvot, elektrolyytit ja esim. CRP-arvo. Laboratoriossamme saadaan myös progesteroni-määritys, joka helpottaa siitosnarttujen kiimakontrollia. Nopea verinäytteiden analysointi tukee nopeampaa diagnoosiin pääsyä ja helpottaa hoitosuunnitelman tekoa.
Veriarvojen tulokset tulevat nopeasti samalla käynnillä ja auttavat diagnoosin pääsyssä.
Huom! Lemmikin tulee paastota 6-8 tuntia ennen verikoetta. Aikaa varattaessa on myös hyvä kertoa milloin se on viimeksi lääkitty.
Virtsatutkimukset
Virtsanäytetutkimukset tulisi tehdä melko pian virtsanäytteen oton jälkeen. Kotona otettu virtsanäyte on hyvä saada tutkittavaksi vähintään 4 tunnin kuluessa näytteen otosta. Säilytä näyte viileässä. Näyte voidaan ottaa myös vastaanotolla ns. punktoimalla. Tällöin virtsarakon pitäisi olla melko täysi. Varmistathan punktoimistapauksissa sen että lemmikkisi ei virtsaa juuri ennen toimenpidettä.
Virtsatutkimusten laadussa ja tarkkuudessa päästiin uudelle tasolle Sedivue- sedimenttianalysaattorin ansiosta.
Sedivue tekee luotettavan ja tarkan analyysin virtsan sedimentistä ja tulokset tulevat muutamassa minuutissa. Virtsan tutkiminen tuoreena ja nopeasti on ehdoton edellytys luotettavien tulosten saamiseksi. Sedivue erottelee solut, kiteet ja bakteerit luotettavasti ja nopeasti. Tämä nopeuttaa lemmikin virtsaongelmien oikeaa lääkitystarpeen kartoitusta ja mahdollista erikoisruokavalion tarvetta.
ROKOTUKSET
Rokotuksilla ehkäistään helposti tarttuvia virus- ja bakteerisairauksia. Koirien ja ulkona liikkuvien sekä matkaustavien kissojen on oltava rokotettu raivotautia vastaan.
Raivotauti on kaikille eläimille ja myös ihmisille tappava virussairaus, johon ei ole lääkitystä. Raivotauti tarttuu pureman välityksellä. Rokotus on ainoa tapa estää taudin tarttuminen ja leviäminen.
Koiranpentu rokotetaan kaksi kertaa mieluiten 12 ja 16 viikon ikäisenä nelosrokotteella. Nelosrokote suojaa pentua penikkataudilta, parainfluenssalta, parvovirukselta ja tarttuvalta maksatulehdukselta. Raivotautirokotus annetaan yleensä 16 viikkoiselle pennulle uusintarokotuksen yhteydessä. Rokotukset uusitaan kun koira on täyttänyt vuoden. Sen jälkeen rokotukset uusitaan 1-3 vuoden välein.
Kissanpentu rokotetaan kolmoisrokotteella kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan kaksi kertaa 10-12 ja 14-16 viikon iässä. Raivotautirokotus annetaan yleensä 16 viikkoiselle pennulle uusintarokotuksen yhteydessä. Rokotukset uusitaan kun kissa on täyttänyt vuoden. Sen jälkeen rokotukset uusitaan 3 vuoden välein.
Huom!
Ota selvää ulkomaiden rokotusvaatimuksista hyvissä ajoin, mieluimmin jo puoli vuotta ennen eläimen matkaa.
Ulkomaille matkustavalta koiralta ja kissalta vaaditaan mikrosiru, voimassa oleva raivotautirokotus sekä lemmikkipassi. Koiria tai kissoja Suomeen tuotaessa vaaditaan lähtömaassa annettava heisimatolääkitys (ekinokokkoosi).
Kts. lisää Ruokaviraston sivuilta (www.ruokavirasto.fi) ja kohdemaan suurlähetystöistä.
HAMMASHOITO / HAMMASRÖNTGEN
Säännöllinen hampaiden hoito sekä kotona että eläinlääkärillä on tärkeä osa lemmikin terveyttä ja hyvinvointia.
Perushammashoidossa hampaiden ja suuontelon kunto tutkitaan ja hammaskivi poistetaan yleensä ultraäänilaitteellä.
Jos hampaissa ja niiden kiinnityskudoksissa havaitaan muutoksia, tarvitaan yleensä röntgentutkimus. Röntgentutkimuksessa voidaan kuvata vain osa hampaista ja niiden kiinnityskudoskista tai tarvittaessa kaikki hampaat/ kiinnityskudosket. Hoitosuunnitelman tekoa varten röntgentutkimus on usein välttämätöntä.
Klinikakallamme on ajanmukainen hammaspora, jonka avulla hampaiden kirurgiset poistot ovat mahdollisia. Kirurgisia poistoja tehdään klinikallamme paljon.
Huom!
Opastamme teitä lemmikin hampaiden harjauksessa ja kotihoidossa. Meillä on laaja valikoima erilaisia hammastuotteita, kuten hammasharjoja ja tahnoja, puruluita ja kuivamuonaa sekä muita hammastuotteita.
Hinta-arvioiden tekeminen hampaiden kirurgisten poistojen suhteen on haastavaa/ mahdotonta jos koira ei ole käynyt 6 kk:n sisällä klinikallamme hammashoidossa. Tämän vuoksi tarkempi hinta-arvio voidaan tehdä vasta klinikalla tehdyn hammashoidon ja röntgentutkimuksen jälkeen.
RÖNTGEN- JA ULTRAÄÄNITUTKIMUKSET
Röntgenkuvauksella tutkitaan luuston ja nivelten rakenteita . Lisäksi sillä saadaan tietoa sydän- ja hengitysteiden sairauksista sekä ruuansulatuskanavan ongelmista ja virtsateiden sairauksista.
Klinikallamme on uusittu ajanmukainen ultraäänilaite, jonka ansiosta ultraäänikuvantamisen taso on parantunut merkittävästi.
Pehmytosien kuvantamisessa ultraäänilaite ja röntgen täydentävät hyvin toisiaan diagnoosiin pääsyssä ja hoitosuunnitelman teossa.
Ultraäänitutkimus on usein tärkeä osa sisätautidiagnostiikkaa. Ultraäänitutkimusta käytetään myös tiineyden toteamiseen. Tiineystutkimukset tehdään kun astutuksesta on kulunut 4 viikkoa. Lisäksi ultraäänen avulla voidaan selvittää urosten eturauhasongelmia ja narttujen kohdun tulehdustilat.
Eläintä ei yleensä tarvitse rauhoittaa ultraäänitutkimuksia varten.
Uusi suoradigi-röntgenlaitteisto
Klinikallamme on uusi suoradigi-röntgenlaitteisto, joka parantaa huomattavasti röntgenkuvien laatua ja nopeuttaa kuvien ottoa. Se on myös parannus sekä potilaiden mukavuudelle ja turvallisuudelle että hoitohenkilökunnan työturvallisuudelle.
Hammasröntgen
Klinikalla on myös hammasröntgenlaitteisto.
Huom!
Osa röntgenillä tehtävistä tutkimuksista vaatii rauhoittamista tai narkoosia, mm. viralliset lonkka- kyynärnivel - ja selkätutkimukset. Sitä varten eläimen tulee paastota n. 10 tuntia. Lisäksi eläintä on hyvä käyttää tarpeillaan ennen tutkimuksia.
Ultraäänitutkimus on usein tärkeä osa sisätautidiagnostiikkaa. Ultraäänitutkimusta käytetään myös tiineyden toteamiseen. Tiineystutkimukset tehdään kun astutuksesta on kulunut 4 viikkoa. Lisäksi ultraäänen avulla voidaan todeta urosten eturauhasongelmat ja narttujen kohdun tulehdustilat.
Eläintä ei yleensä tarvitse rauhoittaa ultraäänitutkimuksia varten.
LEMMIKKIELÄINPASSI JA MIKROSIRU
Lemmikille voidaan myöntää lemmikkieläinpassi kun se on tunnistusmerkitty (mikrosiru) ja rokotettu raivotautia vastaan.
Lemmikkieläinpassi vaaditaan koirilta, kissoilta, hillereiltä ja freteiltä kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa (sekä kaupalliset kuljetukset että omistajan mukana matkustavat lemmikit).
Teemme kaikki merkinnät lemmikkieläinpassiin, kuten tiedot eläimestä ja omistajasta, tunnistusmerkinnästä, rokotuksista, mahdollisesta ekinokokkoosilääkityksestä sekä raivotautivasta-aineiden määrityksestä.
Lemmikkieläinpassi kannattaa ottaa muun kännin yhteydessä, koska koiralle tehdään samalla kliininen tutkimus passia varten.
Passin hinta muun käynnin yhteydessä on 35 € ja ainoana tomenpiteenä 81 €.
Lemmikki tunnistetaan mikrosirun avulla. Se on eläimen ihon alle pysyvästi laitettava pieni kapseli, jossa on sirun numero.
Numeroon liittyvät eläimen ja eläimen omistajan tiedot löytyvät mikrosirurekisteristä (esim. Kennelliitto ja Turvasiru). Omistaja liittää lemmikin rekisteriin ja ilmoittaa ao. tiedot rekisterin haltijalle. Jos rekisteröintiä ei tehdä, niin mikrosirusta ei ole apua esimerkiksi kadonneen eläimen omistajan etsimisessä tai eläimen omistusoikeuden varmistamisessa.
AKUPUNKTIO
Akupunktiolla hoidetaan yleisimmin koirien ja kissojen tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvia kiputiloja. Sitä käytetään hoitomuotona sekä yksin että yhä useammin yhdessä kipulääkitysten ja eri kipulääkeyhdistelmien sekä ravintolisien ja muun tukihoidon kanssa.
Akupunktio on vanha hoitomenetelmä, jonka juuret ovat kiinalaisessa lääketieteessä. Vaikka akupunktion vaikutusmekanismeja ei vielä täysin ymmärretä, sen on todettu lisäävän endorfiinien eritystä ja vähentävän kivun tuntemuksia. Myös länsimaisen lääketieteen harjoittajat ovat havainneet akupunktion auttavan kroonisen kivun lievityksessä esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksista ja ihosairauksista kärsiviä potilaita.
Akupunktiolla hoidetaan mm. lihasjumeja, nivelrikkomuutosten aiheuttamia kipuja sekä jäykkyyttä, ontumista ja haluttomuutta liikkua. Myös erilaisia selkävikoja ja selkärangan nikamasillottuman eli spondyloosin aiheuttamia kipuja, hermojen pinnetiloista johtuvia särkyjä tai lieviä halvausoireita, kuten esimerkiksi välilevytyrää eli ”mäyräkoirahalvausta” voidaan lievittää akupunkion avulla. Koirien tuki- ja liikuntaelinsairauksissa akupunktion hoitovaste on eri tutkimusten mukaan 70–95 prosenttia. Akupunktiolla voidaan hoitaa koirien hormonaalisia ongelmia, mm. valeraskautta, kiimattomuutta ja ylipitkää kiimaa sekä vähentää uroskoirien häiritsevää yliseksuaalista käyttäytymistä. Myös iho- ja allergiasairauksissa ja monissa muissa sairaustiloissa hoidosta voi olla apua.
Isot koirat hoidetaan yleensä peiton päällä lattialla ja pienet koirat sekä kissat pöydällä. Ensimmäinen käynti voi viedä enemmän aikaa, jos ongelmakohtia ei ole kartoitettu etukäteen. Kerrothan aikaa varatessasi mitä vaivaa haluaisit eläimellä hoidettavan ja onko se käynyt aiemmin meillä akupunktiohoidossa.
Varsinainen hoito akupunktioneuloilla kestää n. 20-30 minuuttia. Useimmiten eläimet eivät juurikaan reagoi neulojen laittamiseen. Hoidon jälkeen eläin voi olla hetkellisesti kipeämpi, mutta esimerkiksi lihasjumien hoidossa tulokset näkyvät yleensä välittömästi hoidon jälkeen. Hoito rentouttaa, joten eläin voi olla päivän tai parin ajan väsyneempi.
Huom!
Akupunktiohoidolla ei ole dopingvaroaikaa. Useimmiten hoito tehdään jaksoittain: esimerkiksi 3-4 kertaa noin viikon välein. Kroonisen sairauden, kuten nivelrikon, hoidossa akupunktiota annetaan ylläpitohoitona tarpeen mukaisesti 1-3 kuukauden välein ensimmäisen hoitojakson jälkeen. Jatkohoidon tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti.
SILMÄSAIRAUDET JA SILMÄKIRURGIA
Koirilla ja kissoilla on paljon erilaisia silmäsairauksia, kasvainmuutoksia, kehityshäiriöitä ja tapaturman aiheuttamia silmävammoja. Ne vaativat silmien tutkimuksen ja tarpeellisen hoidon.
Virallinen silmätarkastus
Koirien ja kissojen virallisessa silmätarkastuksessa tutkitaan koko silmän rakenne: luomet, sidekalvo, sarveiskalvo, silmän etuosa, linssi, lasiainen, verkkokalvo ja näköhermon pää.
Silmätarkastukseen kuuluvat
- silmänpohjan (verkkokalvon ja näköhermonpään) tutkimus epäsuoran oftalmoskoopin avulla silmän biomikroskopointi (silmän linssin, värikalvon, etukammion, sarveis- ja
- sidekalvon sekä luomien ja kyynelkanavien aukkojen tarkastus 10–15 kertaa suurentavan mikroskoopin, nk. rakovalon avulla)
- joillakin roduilla tehdään myös gonioskopiatutkimus, jossa tutkitaan etukammiokulman rakenne
Silmäsairauksien tutkimuksissa silmän rakeneteiden tutkimuksen lisäksi usein mitataan silmänpaine ja kuivasilmäsairaus epäilyissa silmän kyynelnesteen tuotto. Ultraäänitutkimuksella tutkitaan silmän rakenne ja silmän takaisen alueen rakenne, jos epäiltyä muutosta ei voida muuten todentaa.
ERIKOISRUOKAVALIOT / TARVIKKEET
Klinikallamme on myynnissä monipuolinen valikoima Royal Canin erikoisruokavalioita.Jos lemmikkisi tarvitsemaa ruokaa (Royal Canin, Hill´s & Specific) tai tarviketta ei ole hyllyssä, hoidamme sen tilauksen. Teemme tilauksia viikoittain.
Meiltä on saatavilla lisäksi valikoima lemmikin terveyttä tukevia ravintolisiä ja muita valmisteita, kuten ravintoöljyt, suuhygieniaa edistävät tuotteet, nivelvalmisteet, loishäätölääkkeet, turkinhoitotuotteet, korvanpuhdisteet yms.