TERVEYSTARKASTUKSET

Terveystarkastus on hyvä tehdä vuosittain. Niillä ehkäistään sairauksien puhkeamista ja mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua hyvissä ajoin.

Terveystarkastus pentuiässä

Suosittelemme pentutarkastusta jo ennen sen luovutusta kasvattajalta omistajalle. Pentutarkastus on yleensä kasvattajan vastuulla. Jos sitä ei ole tehty, omistajan on hyvä tuoda pentu tarkastukseen.

Huom!
Eläinlääkäri antaa pennuille terveystodistuksen ja mikrosiru asennetaan tarvittaessa. Kaikkien kennelliittoon rekisteröitävien pentujen on oltava mikrosirutettu.

Ikääntyneen lemmikin terveystarkastukset

Mahdollisen sairauden diagnoosi ja sen hoitaminen parantaa lemmikin elämänlaatua ja pidentää sen elinikää.

Vanhemman eläimen tavallisia sairauksia ovat munuaisten vajaatoiminta, sydänviat, kasvaimet, hormonaaliset sairaudet ja nivelvaivat. Terveystarkastuksessa kysymme omistajalta eläimen vointia ja tutkimme lemmikin yleiskunnon. Verinäyte antaa hyvin lisätietoa lemmikin voinnista. Myös virtsanäyte tutkitaan.

Suosittelemme vanhenevan lemmikin terveystarkastuksia kaikille ns. seniori-iän saavuttaneille lemmikeille seuraavasti:

  • Pienet koirat (alle 9kg) yli 9 vuotta
  • Keskikokoiset koirat (9- 22kg) yli 9 vuotta
  • Isot koirat (23- 40kg) yli 7,5 vuotta
  • Jättirodut (yli 40kg) yli 6 vuotta
  • Kissat yli 8 vuotta
lemmikin terveystarkastus

ROKOTUKSET

Rokotuksilla ehkäistään helposti tarttuvia virus- ja bakteerisairauksia. Koirien ja ulkona liikkuvien sekä matkaustavien kissojen on oltava rokotettu raivotautia vastaan.

Raivotauti on kaikille eläimille ja myös ihmisille tappava virussairaus, johon ei ole lääkitystä. Raivotauti tarttuu pureman välityksellä. Rokotus on ainoa tapa estää taudin tarttuminen ja leviäminen.

Koiranpentu rokotetaan kaksi kertaa mieluiten 12 ja 16 viikon ikäisenä nelosrokotteella. Nelosrokote suojaa pentua penikkataudilta, parainfluenssalta, parvovirukselta ja tarttuvalta maksatulehdukselta. Raivotautirokotus annetaan yleensä 16 viikkoiselle pennulle uusintarokotuksen yhteydessä. Rokotukset uusitaan kun koira on täyttänyt vuoden. Sen jälkeen rokotukset uusitaan 1-3 vuoden välein.

Kissanpentu rokotetaan kolmoisrokotteella kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan kaksi kertaa 10-12 ja 14-16 viikon iässä. Raivotautirokotus annetaan yleensä 16 viikkoiselle pennulle uusintarokotuksen yhteydessä. Rokotukset uusitaan kun kissa on täyttänyt vuoden. Sen jälkeen rokotukset uusitaan 3 vuoden välein.

Huom!
Ota selvää ulkomaiden rokotusvaatimuksista hyvissä ajoin, mieluimmin jo puoli vuotta ennen eläimen matkaa.

Ulkomaille matkustavalta koiralta ja kissalta vaaditaan mikrosiru, voimassa oleva raivotautirokotus sekä lemmikkipassi. Koiria tai kissoja Suomeen tuotaessa vaaditaan lähtömaassa annettava heisimatolääkitys (ekinokokkoosi).

Kts. lisää Ruokaviraston sivuilta (www.ruokavirasto.fi) ja kohdemaan suurlähetystöistä.

LEMMIKKIELÄINPASSI JA MIKROSIRU

Lemmikille voidaan myöntää lemmikkieläinpassi kun se on tunnistusmerkitty (mikrosiru) ja rokotettu raivotautia vastaan.

Lemmikkieläinpassi vaaditaan koirilta, kissoilta, hillereiltä ja freteiltä kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa (sekä kaupalliset kuljetukset että omistajan mukana matkustavat lemmikit).

Teemme kaikki merkinnät lemmikkieläinpassiin, kuten tiedot eläimestä ja omistajasta, tunnistusmerkinnästä, rokotuksista, mahdollisesta ekinokokkoosilääkityksestä sekä raivotautivasta-aineiden määrityksestä.

Lemmikkieläinpassi kannattaa ottaa muun kännin yhteydessä, koska koiralle tehdään samalla kliininen tutkimus passia varten.
Passin hinta muun käynnin yhteydessä on 35 € ja ainoana tomenpiteenä 81 €.

 >> Katso lisää

Lemmikki tunnistetaan mikrosirun avulla. Se on eläimen ihon alle pysyvästi laitettava pieni kapseli, jossa on sirun numero.

Numeroon liittyvät eläimen ja eläimen omistajan tiedot löytyvät mikrosirurekisteristä (esim. Kennelliitto ja Turvasiru). Omistaja liittää lemmikin rekisteriin ja ilmoittaa ao. tiedot rekisterin haltijalle. Jos rekisteröintiä ei tehdä, niin mikrosirusta ei ole apua esimerkiksi kadonneen eläimen omistajan etsimisessä tai eläimen omistusoikeuden varmistamisessa.

Lemmikkieläinpassi